Kaliforniya Günlükleri 7

Günlük Yaşantı, Ne Var Ne Yok – 2

Dünden devam…

Düzen, Nizam, Nezaket Var: Bir yıl içinde toplam 7 kez ülke içi, şehirlerarası uçak yolculuğu yaptım (ülke dışına çıkmam halen yasak). Gidiş-dönüş diye düşünürseniz 14 kez anlamına geliyor. Bu yolculuklarım tamamında uçağa binerken herkes koltuk numarasına göre arka arkaya sıraya giriyor ve uçaktan inerken de tüm koltuklar sırasıyla yani gerçekten bildiginiz 1-2-3-4-5 … sırasıyla uçaktan iniyorlar, yani öyle yanınızdakinin sizin önünüze atlaması hele hele de arkanızdaki birisinin sizin önünüze geçmeye çalışması gibi bir ihtimal yok, ondört seyahatimin hepsinde üşenmeyip özellikle izledim, yani dedim ki mutlaka bir seferde de görürüm herhalde acelesi olan, tuvaleti gelmiş falan birisi vardır arkalardan öne doğru geçmeye çalışan ama nafile hiç bir şekilde böyle birşeye rastlamadım.

Kadına şiddet yok: Gene büyük şehirleri biraz istisna tutarak söyleyeceğim (oralarda biraz daha fazla olduğu için), ama yaşadığım yerde son 50 yıldır sokakta veya kamusal bir alanda herhangi bir kadına şiddet vakası olmamış. Kadınlar, şayet evdeki kocası veya sevgilisi en ufak bir sözlü veya fiziki taşkınlıkta bulunursa bile 911’i arayıp polis çağırabiliyor ve polis çok kısa sürede geliyormuş. Elbette, Amerikada da kadınlar öldürülüyor ya da tecavüze uğrayabiliyor, ama bunun oranı veya sıklığı bu ülkenin büyüklüğüne ve gene benim güzel ülkeme göre bir hayli az gibi duruyor.

Kişisel Alan (Personal Space) var: Bunu buraya geldiğim ilk haftalarda öğrenmiştim. Mesela bir mağazanın koridorundasınız ve başka birisi de oradan geçmek istiyor, öncelikle “excuse me” (afedersiniz, müsadenizle gibi birşey) diyerek ve size mümkün olan en uzak mesafeden geçiyor, ya da bir önceki yazıda anlattığım gibi kasada veya herhangi bir sırada beklerken önünüzdekiyle aranıza mutlaka bir mesafe koymanız gerekiyor. Öyle insanların burnunun dibine girmek yok. Kazara birisine çok yaklaşırsanız, korkuyor ve o sizden hızla uzaklaşıyor çünkü o kadar yaklaşınca bir şey yapabilirisiniz, zarar verebilirsiniz anlamına geliyor onlar için.

En önemlisi de ne biliyor musunuz: burada rahatlık var, özgürlük var, yargılamama var. Kimse sizi giydiğiniz kıyafetten ötürü, söylediğiniz birşeyden ötürü ya da ettiğiniz dansla ilgili vs hiç bir şekilde yargılamıyor.

Evet pek çok güzel şey var burada ama isteer inanın ister inanmayın burya ilk geldiğimde yani bir yıl önce tanıdığım hiç bir Amerikalı “Whats app” ı bilmiyordu ve kullanmıyordu, üstelik Silikon Vadisi buraya bir buçuk saat☺ Burada pek çok tanıdığıma ben bahsettim ve başlattım whats app kullanmalarını, neyse o kadar da olsun. Gerçi bazı insanlar da her türlü digital ve/veya sosyal medya kullanımını kısıtlamaya çalıştıkları için de whats app’ı kullanmaktan kaçınıyordu. Giderek daha çok hak veriyorum böyle düşünen ve bunu uygulayabilenlere.

Pınar Aydemir Başaran

Kaliforniya Günlükleri 12

Mutlu Son - Türkiye YollarındayımSabreden derviş meselesi gerçekleşti, bu hafta yeşil kart (green card) mülakatım vardı. Başvurudan tam 11 ay sonra ve toplamda burada 15 aylık bir zaman geçirdikten sonra yapıldı mülakat. Tek tesellim 15 ayın üstüne mülakat 15 dakika...

Kaliforniya Günlükleri 11

Çalışma HayatıBurada pek çok kişi küçük büyük iş demeden çalışıyor. Türkiye veya diğer yabancı ülkelerden sonradan gelenler için, (burada doğmuş büyümüş yabancılar hariç) kendini konumlandırmak, mesleğini yapmak hiç de kolay değil. Eşim diş hekimi, ancak burada...

Kaliforniya Günlükleri 10

"İyi ki Varlar" Dediklerim ve İnsanın Bağlantı Kurma İhtiyacıÖzellikle ilk geldiğimde yaşadığım yabancılık duygusu ve bir türlü susturamadığım binbir farklı düşünceyle dolu zihnim ve duygularımla düşüncelerimin şahidi olan ruh halim şimdilerde daha sadeleşti ve...