Bağımlılığın Dili

Çoğumuz birşeylere bağımlıyız bu hayatta. Ya duygularımıza, ya düşüncelerimize, ya bir insana, ya bir eve, ya bir işe …. Daha çok uzar bu liste. Siz hangisine bağımlısınız, hiç gözlemlediniz mi kendinizi? Dürüst olun, mutlaka birşeyler çıkacaktır.

Bağlılık değil tabi, o bağımlılıktan çok farklı, karıştırmamak lazım. Bağlılık esir almaz insanı, kendinizden vazgeçmezsiniz, birine ya da birşeylere bağlılık hissediyorsanız. Oysa bağımlı olunca, ne duygularınızı ne de düşüncelerinizi kontrol edemezsiniz artık. Orası başka bir cumhuriyettir, o herneyse, aklınıza düşünce ya etrafında döner durursunuz ya içine saplanır kalırsınız, genellikle de gölge yanlarınız ya da acı-bedeniniz faaliyettedir o sırada.

Farzedin ki yaşadığımız çok güzel bir şey çok iyi hissettirdi, bulutlara çıkardı, artık hep onu istemeye başlamaz mıyız; ya da tam tersi kötü veya yanlış birşeyler yaşadınız ve artık ondan kaçmak, kaçınmak için herşeyi yapmaz mısınız? Aslında iki davranış biçimi de yavaş yavaş bir bağımlılık halini almaya başlamıştır bile. Öte yandan yaşadıklarınızla ilgili duyguları hele de olumsuz duyguları, mesela üzüntüyü, kaç gün taşıyorsunuz üzerinizde, bu kadar taşımak da bağımlılığın, o duyguya, o acıya bağımlılığın başka bir görüntüsü değil mi aslında?

Peki gerçek ne? Herhangi birşeyin bağımlılık halini aldığını nasıl anlarsınız ve anladığınızda neler yapabilirsiniz? Anlamak için gözlemlemek gerekir, kendinizi gözlemlemek, hem de adamakıllı, mümkünse bedeninizin dışına çıkarak seyretmek. Ne yapıyorsunuz, o davranış, o düşünce ya da o duygu neye benziyor, ya da bunlar sizi nasıl bir insan yapıyor ve ne kadar kalıyorlar sizinle birlikte? Sizin kafanızdan da çıksa o düşünce, ya da sizin içinizden de çıksa o duygu, ne kadar sürüyor, ne kadar sürmesini istersiniz? Onların sizden başka birşey olduğunu, sizin dışınızda birşeyler olduğunu anlasanız ne yaparsınız, nasıl davranırsınız, neyi değiştirirsiniz?

En önemlisi de bağımlılıklarınızın dilinden anlasaydınız, bu durum bağımlılıklarınızdan kaynaklanan iç ve dış çatışmalarınızı nasıl etkilerdi? Evet zor gibi geliyor cevaplamak, konsantre olmak, üzerinde düşünmek herşeyden önce de iyi bir gözlemci olmak gerekiyor. Kendinizi gözleyeceksiniz, başka kimseyi değil, çünkü anahtar sizde. Çünkü o dili çözdüğü zaman, onu yönetmeyi de öğreniyor insan. Yani üzerinde çalışmaya değer diyorum, zamanında ve doğru gözlemlere dayanan, yargısız tesbitler ve farkındalıklar sizi doğru adımlar atmaya da götürecektir.

Kaliforniya Günlükleri 12

Mutlu Son - Türkiye YollarındayımSabreden derviş meselesi gerçekleşti, bu hafta yeşil kart (green card) mülakatım vardı. Başvurudan tam 11 ay sonra ve toplamda burada 15 aylık bir zaman geçirdikten sonra yapıldı mülakat. Tek tesellim 15 ayın üstüne mülakat 15 dakika...

Kaliforniya Günlükleri 11

Çalışma HayatıBurada pek çok kişi küçük büyük iş demeden çalışıyor. Türkiye veya diğer yabancı ülkelerden sonradan gelenler için, (burada doğmuş büyümüş yabancılar hariç) kendini konumlandırmak, mesleğini yapmak hiç de kolay değil. Eşim diş hekimi, ancak burada...

Kaliforniya Günlükleri 10

"İyi ki Varlar" Dediklerim ve İnsanın Bağlantı Kurma İhtiyacıÖzellikle ilk geldiğimde yaşadığım yabancılık duygusu ve bir türlü susturamadığım binbir farklı düşünceyle dolu zihnim ve duygularımla düşüncelerimin şahidi olan ruh halim şimdilerde daha sadeleşti ve...